• Background Image

    Dezindustrializarea Romaniei

    18/09/2013

18/09/2013

Dezindustrializarea Romaniei

Subiectul acestui articol este foarte rar adus in atentia publicului, si ascunde esenta existentei din prezent a Romaniei.

Cea mai mare parte a politicienilor nu au nici macar cunostintele si educatia necesara pentru a intelege ca Romania se afla intr-un plin proces de dezindustrializare si, din mare producator de bunuri si servicii, s-a transformat in consumator, importator, intr-o colonie economica pentru multinationalele marilor puteri.

Aceasta situatie pare un proces neplanificat de cineva, si pare ca este rezultatul hazardului, al intamplarii.

Exista o multime de voci nesustinute public, care transmit un mesaj neacceptat de pseudo-intelecutalitate, mediul academic si clasa politica, voci care sustin urmatoarele lucruri: Caderea comunismului in Romania nu s-a realizat datorita asa numitei Revolutii, ci s-a intamplat datorita unei intelegeri dintre marile puteri.

Marele „prieten Rosu” a permis expansiunea asa-zisului imperialism american in estul Europei, fiind prea slab pentru a se opune. Aceasta expansiune a venit la pachet cu un plan economic de colonizare, intrucat colonizarea militara nu mai era de actualitate fiind, in acelasi timp, mult mai putin eficienta decat cea economica.

Colonizarea economica a Romaniei s-a produs sistematic, prin inchiderea facilitatilor de productie in doua moduri: pe de o parte, sabotarea lor din punct de vedere economic, prin limitarea accesului la finantare, chiar daca aveau furnizori si clienti care sa fie foarte profitabili, si prin existenta unui mediu economic toxic (inflatie de zeci de procente anual, piata valutara restrictiva si dobanzile creditelor de un nivel prohititiv). Pe de alta parte, prin preluarea unitatilor de productie care nu au putut fi sabotate economic inchiderea lor efectiva, iar ulterior prin vanzarea facilitatilor la fier vechi.

Ca si date statistice, putem sa mentionam ca din 1990 pana in prezent, numarul salariatilor s-a redus cu 49% si au fost transformati in consumatori de buget. De la surplus comercial si deficit pozitiv, in prezent, Romania are un deficit extern de-a lungul celor 23 de ani de aproximativ 200 miliarde de dolari.

In fata acestei sumbre situatii, se pare ca unica scapare si dezvoltare a Romaniei consta in faptul ca este membru al UE, iar speranta disparitiei politicilor criminale economice se afla in regulamentele, reglementarile si supravegherea organismelor UE.

0 comentarii

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

16 + 17 =