18/10/2014
Analiza secventiala a conflictelor economice mondiale
Specialistii estimeaza ca inca de la inceputul omenirii (dupa un calcul care incepe undeva in jurul anilor 3600 i.Hr.), nu au existat mai mult de 292 de ani de pace in istorie. Conflictele armate si razboaiele nu au incetat dupa sfarsitul celor doua Razboaie Mondiale, si nici dupa sfarsitul Razboiului Rece. Epoca marcata de inceputul anilor 2000 se caracterizeaza printr-o dinamica a geopoliticii internationale foarte accentuata, si in prezent se estimeaza ca aproape 12 % din populatia lumii se afla in conflict. Un procent care la prima vedere pare nesemnificativ, insa daca analizam cu atentie o harta a conflictelor internationale care se desfasoara in acest moment, observam ca lucrurile nu sunt tocmai de neglijat. Inclusiv anul 2014 a fost marcat de ascensiuni uluitoare ale anumitor razboaie din anumite tari, iar urmarind evolutia acestora, se poate sesiza faptul ca implicarea actorilor internationali in conflictele existente este direct influentata de factorii economici, perceputi ca interesele majore ale puterilor fata de statele beligerante. La un nivel foarte stilizat, o harta a conflictelor care se desfasoara in acest moment pe mapamond arata astfel:
Raportata la anul 2014, o harta a actualelor conflicte arata in felul urmator:
Nu este foarte greu sa constatam faptul ca toate aceste evenimente care se manifesta sub forme cat mai asemanatoare cu razboiul perceput in adevaratul sens al cuvantului sunt o mare tabla de sah pentru puterile mondiale, in care principalele interese se refera factorii economici care tin de resursele pe care unul sau ambele state beligerante le detin. De aceea, ne-am propus o scurta trecere in revista a principalelor conflicte care se desfasoara acum in lume si care au drept cauza principala factorul economic.
Pe continentul african, fondul general al conflictelor este constituit de problemele serioase de natura economica, dintre care amintim disparitatile evidente, saracia lucie pe un teren deosebit de fertil, resursele de hrana si coruptia la nivel politic. Algeria, Cote d’Ivoire, Liberia, Siera Leone, Congo, Angola, Sudan, Etiopia, Somalia, Kenya, Uganda, Burundi si Republica Democratica Congo sunt principalele teritorii africane unde au loc conflicte. Dintre acestea, cele care au avut cauze direct economice sunt Angola, R. D. Congo, Cote d’Ivoire, Etiopia si Eritreea, Kenya, Liberia.
In state precum Turcia, Siria si Iraq, au existat in secolul al XX-lea conflicte serioase ce au avut la baza disputa asupra apei fluviilor Tigru si Eufrat. Conflictele Golfului, care continua si astazi, poate unele sub forma diminuata, au avut la baza accesul la petrol, India si Pakistan au avut dispute referitoare la Indus, Israel si Palestina asupra acviferelor din Cisiordania, si lista poate continua. Apa, petrolul si gazele nu au constituit singurele resurse care au dat nastere unor conflicte sangeroase, dar ceea ce este esential de retinut se refera la factorul economic care se constituie ca o constanta in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea conflictelor pe intreg mapamondul, indiferent de perioada istorica despre care vorbim.
In acest context, aspiratia inspre pacea mondiala devine un scop irealizabil, caci singurele reglementari care se pot aduce, pe termen lung si indirect, ar fi acelea legate de gestionarea economica la un nivel cat mai aproape de perfectiune, astfel incat fiecare stat sa fie multumit cu propriile resurse si parteneriate externe, fara sa fie nevoie de razboaie pentru a remedia anumite discrepante si neintelegeri. Chiar si in acest sens, discutam tot despre un obiectiv utopic, intrucat atat economia, cat si arena internaitonala sunt elemente dinamice, in perpetua schimbare.
0 Comments
Leave A Comment