02/02/2017
2016, un an al sperantei
2016 a fost un an greu pentru societatea umana, mortile artistilor nostri preferati ne-au intristat, atentatele teroriste, mai macabre si mai agresive ca niciodata ne-au cutremurat ideea despre siguranta, iar evenimentele politice au pus opinia publica pe jar. Cu toate acestea, speranta este acel element al vietii noastre pe care nu trebuie niciodata sa o lasam sa dispara. Trebuie sa ne uitam la anul 2017 ca fiind inceputul unei revolutii tehnologice care ne va schimba viata si ne va ajuta sa traim mai bine, mai comfortabil si mai linistiti.
Uitandu-ne la anul care a trecut, putem observa descoperiri majore si importante care vor modela societatea noastra pe viitor. Una dintre cele mai importante avansari in domeniul tehnologiei este cea a inteligentei artificiale.
Inteligenta artificiala si societatea umana
Intotdeauna omul a fost atras de ideea de a creea el insusi viata. Marii inventatori si ganditori ai omenirii au cochetat inca de pe vremea revolutiei industriale cu aceasta dorinta. Primele semne se pot vedea in miscarile naturale pe care automatonii, masinarii care se foloseau de mecanisme complexe pentru a realiza diverse miscari umane, le inreprindeau. Aceste masinarii uimitoare au fost inventate in Evul Mediu, iar unele au supravietuit timpului si inca functioneaza in ziua de astazi. Cu toate acestea, pe cat de spectaculoase si complexe erau automatele, la ora actuala acestea nu sunt altceva decat piese de istorie. Miscarile lor nu se compara cu ceea ce robotii anului 2016 realizeaza. Acum, una dintre cele mai mari realizari ale oamenilor de stiinta este inteligenta artificiala.
In mod natural era un lucru cert ca lumea IT-ului se va indrepta inspre acest subiect. Un computer poate realiza calcule mult mai rapid decat un om, dar nu a putut niciodata sa aiba o minte proprie, sa invete, sa gandeasca singur si sa intreprinda in mod autonom activitati complexe. Dar anul 2016 a pus bazele acestei revolutii in domeniul informaticii. In momentul de fata marii vizionari au inceput deja sa isi imagineze cum inteligenta artificiala va functiona in context cu spitalele viitorului si chiar cu lumea medicinei. Microsoft deja lucreaza la un computer inzestrat cu o astfel de caracteristica va ajuta cercetatorii sa gaseasca leacul pentru cancer.
Stanford lucreaza la un program care va citi harta mondiala si va oferi sfaturi si solutii pentru a controla saracia globala. Google a inceput sa dezvolte programul DeepMind care permite evolutia inteligentei artificiale intr-un regim controlat de ingineri si cercetatori. Cu toate acestea, pe cat de frumos suna sa avem un sistem care sa ne ajute sa rezolvam cele mai mari probleme ale lumii moderne, I.A. poate sa fie periculoasa. Literatura de specilitate a prezis deja scaparea de sub control a unui astfel de sistem, iar Google a inceput sa isi ia masurile de siguranta necesare prevenirii unui astfel de eveniment fatidic. Un alt aspect in care I.A. a inceput sa ajute omenirea este chiar incalzirea globala, o grija care este din ce in ce mai apasatoare pe masura ce planeta noastra se incalzeste din ce in ce mai mult in fiecare an.
Combaterea incalzirii globale in 2016
2016 a fost anul de cumpana in combaterea incalzirii globale, unul dintre cele mai importante evenimente care ale anului a fost semnarea tratatului de la Paris impotriva incalzirii globale. Primul tratat de genul din istorie, acesta a reunit cele mai importante tari ale lumii sub o idee generala, reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Evolutia tehnologiilor care controleaza emisiile gazelor nocive a oferit solutii noi si eficiente impotriva gazelor de sera. Noi modalitati prin care putem sa convertim dioxidul de carbon in etanol si prin care putem realiza fotosinteza artificiala vor ajuta omenirea in 2017 sa reduca gradul de poluare global si sa vindece clima incetul cu incetul.
Biotehnologia si CRISPR
Urmatoarea descoperire tehnologica pare a fi luata direct dintr-o carte SF, dar este ceva real, ceva care a aparut in 2016, CRISPR este noua evolutie in domeniul tehnologiilor de influentare a genomurilor. Folosind CRISPR, cercetatorii pot ”taia” anumite secvente ale ADN-ului nostru pentru a elimina orice este nedorit, putem astfel ”taia” o celula purtatoare de HIV, putem trata cancerul, experiment in derulare in China si putem gasi leacul pentru orbire. CRISPR a devenit atat de populara incat Elon Musk, directorul Tesla si Space X, vrea sa o foloseasca pentru a modifica genetic astronautii care vor pleca pe Marte.
Dar unde CRISPR a inceput sa straluceasca este in modificarea genetica a speciilor purtatoare de boli cum ar fi malaria sau dengue. Cercetatorii vor sa modifice ADN-ul tantarilor purtatori pentru a preveni raspandirea pe viitor a acestori boli. Un domeniu in care CRISPR a inceput sa aduca adevarate schimbari de ordinul senzationalului este cel al farmaceuticelor si al antibioticelor, cercetatorii de la MIT au dezvoltat o peptida antimicriobiala care poate sa elimine foarte multe tipuri de bacterii, chiar si anumiti virusi rezistenti la antibiotice.
Controlul armelor nucleare si Natiunile Unite
O noua cursa de inarmare cu bombe nucleare a inceput, superputerile mondiale incearca sa isi imbogateasca arsenalul, iar externalizarea serviciilor de dezvoltare, testare si constructie a acestor arme teribile a dat nastere diferitor companii internationale care sunt specializate in acest domeniu. Cu toate acestea, opinia publica mondiala a lasat de inteles ca nu este deloc de acord cu ceea ce se intampla la nivel global, fapt ce a generat una dintre cele mai mari miscari populare anti-nucleare din istorie. Vocea oamenilor de rand a atras atentia Natiunilor Unite care a inceput sa lucreze la un program legislativ international care sa interzica detinerea si folosirea armelor nucleare, primul astfel de act din istoria omenirii si poate unul dintre cele mai importante tratate care vor fi semnate vreodata.
Un alt proiect legislativ care va avea o importanta majora asupra evolutiei razboaielor este cel care interzice folosirea armelor letale autonome. Tehnologia armelor a dat nastere diferitor metode prin care robotii pot prelua locul soldatilor pe front si pot decide, fara interactiune umana cand sa traga. Cu toate acestea marile somitati ale lumii moderne, Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak si cercetatori ai inteligentei artificiale au venit cu aceasta initiativa de a interzice armele autonome si au convins ONU sa creeze această lege impotriva lor.
Navigand catre noi orizonturi
Intotdeauna oamenii au fost exploratori, desi ne-am nascut prea tarziu pentru a explora oceanele Pamantului si prea devreme pentru a naviga galaxiile care ne inconjoara, tehnologia incepe, cu pasi inceti si siguri sa se dezvolte si sa paveze drumul catre noi stele si planete pentru generatiile urmatoare. In 2016 s-au anuntat calatorii, cu sonde spatiale momentan, catre cel mai apropiat sistem solar, Alpha Centauri. Elon Musk a afirmat ca vrea sa colonieze Marte, iar cercetatorii incep sa foloseascăâa CRISPR pentru a face zborul prin spatiu mai usor pentru corpul uman.
Speranta este cel mai important lucru pe care nu trebuie sa il uitam in 2017, desi vestile proaste zboara mai repede decat cele bune, este imperios necesar sa stim ca in umbra sute de echipe de cercetatori lucreaza zi si noapte pentru a ne face viata mai buna, mai sigura si mai usoara.
0 Comments
Leave A Comment