2016, un an al speranței

2016 a fost un an greu pentru societatea umană, morțile artiștilor noștri preferați ne-au întristat, atentatele teroriste, mai macabre și mai agresive ca niciodată ne-au cutremurat ideea despre siguranță, iar evenimentele politice au pus opinia publică pe jar. Cu toate acestea, speranța este acel element al vieții noastre pe care nu trebuie niciodată să o lăsăm sa dispară. Trebuie să ne uităm la anul 2017 ca fiind începutul unei revoluții tehnologice care ne va schimba viața și ne va ajuta să trăim mai bine, mai comfortabil și mai liniștiți.

Uitându-ne la anul care a trecut, putem observa descoperiri majore și importante care vor modela societatea noastră pe viitor. Una dintre cele mai importante avansări în domeniul tehnologiei este cea a inteligenței artificiale.

Inteligența artificială și societatea umană

Întotdeauna omul a fost atras de ideea de a creea el însuși viață. Marii inventatori și gânditori ai omenirii au cochetat încă de pe vremea revoluției industriale cu această dorință. Primele semne se pot vedea în mișcările naturale pe care automatonii, mașinării care se foloseau de mecanisme complexe pentru a realiza diverse mișcări umane, le înreprindeau. Aceste mașinării uimitoare au fost inventate în Evul Mediu, iar unele au supraviețuit timpului și încă funcționează în ziua de astăzi. Cu toate acestea, pe cât de spectaculoase și complexe erau automatele, la ora actuală acestea nu sunt altceva decât piese de istorie. Mișcările lor nu se compară cu ceea ce roboții anului 2016 realizează. Acum, una dintre cele mai mari realizări ale oamenilor de știință este inteligența artificială.

În mod natural era un lucru cert că lumea IT-ului se va îndrepta înspre acest subiect. Un computer poate realiza calcule mult mai rapid decât un om, dar nu a putut niciodată să aibă o minte proprie, să învețe, să gândească singur și să întreprindă în mod autonom activități complexe. Dar anul 2016 a pus bazele acestei revoluții în domeniul informaticii. In momentul de față marii vizionari au început deja să își imagineze cum inteligența artificială va funcționa în context cu spitalele viitorului și chiar cu  lumea medicinei. Microsoft deja lucrează la  un computer înzestrat cu o astfel de caracteristică va ajuta cercetătorii să găsească leacul pentru cancer.

Stanford lucrează la un program care va citi harta mondială și va oferi sfaturi și soluții pentru a controla sărăcia globală. Google a început să dezvolte programul DeepMind care permite evoluția inteligenței artificiale într-un regim controlat de ingineri și cercetători. Cu toate acestea, pe cât de frumos sună să avem un sistem care să ne ajute să rezolvăm cele mai mari probleme ale lumii moderne, I.A. poate să fie periculoasă. Literatura de specilitate a prezis deja scăparea de sub control a unui astfel de sistem, iar Google a început să își ia măsurile de siguranță necesare prevenirii unui astfel de eveniment fatidic. Un alt aspect în care I.A. a început să ajute omenirea este chiar încălzirea globală, o grijă care este din ce în ce mai apăsătoare pe măsură ce planeta noastră se încălzește din ce în ce mai mult în fiecare an.

Combaterea încălzirii globale în 2016

2016 a fost anul de cumpănă în combaterea încălzirii globale, unul dintre cele mai importante evenimente care ale anului a fost semnarea tratatului de la Paris împotriva încălzirii globale. Primul tratat de genul din istorie, acesta a reunit cele mai importante țări ale lumii sub o idee generală, reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Evoluția tehnologiilor care controleaza emisiile gazelor nocive a oferit soluții noi si eficiente împotriva gazelor de seră. Noi modalități prin care putem să convertim dioxidul de carbon în etanol și prin care putem realiza fotosinteza artificială vor ajuta omenirea în 2017 să reducă gradul de poluare global și să vindece clima încetul cu încetul.

Biotehnologia și CRISPR

Următoare descoperire tehnologică pare a fi luată direct dintr-o carte SF, dar este ceva real, ceva care a apărut în 2016, CRISPR este noua evoluție în domeniul tehnologiilor de influențare a genomurilor. Folosind CRISPR, cercetătorii pot ”tăia” anumite secvențe ale ADN-ului nostru pentru a elimina orice este nedorit, putem astfel ”tăia” o celulă purtătoare de HIV, putem trata cancerul, experiment în derulare în China și putem găsi leacul pentru orbire. CRISPR a devenit atât de populară încât Elon Musk, directorul Tesla si Space X, vrea să o folosească pentru a modifica genetic astronauții care vor pleca pe Marte.

Dar unde CRISPR a început să strălucească este în modificarea genetică a speciilor purtătoare de boli cum ar fi malaria sau dengue. Cercetătorii vor să modifice ADN-ul țânțarilor purtători pentru a preveni răspândirea pe viitor a acestori boli. Un domeniu în care CRISPR a început să aducă adevărate schimbări de ordinul senzaționalului este cel al farmaceuticelor și al antibioticelor, cercetătorii de la MIT au dezvoltat o peptidă antimicriobială care poate să elimine foarte multe tipuri de bacterii, chiar și anumiți viruși rezistenți la antibiotice.

Controlul armelor nucleare și Națiunile Unite

O nouă cursă de înarmare cu bombe nucleare a început, superputerile mondiale încearcă să își îmbogățească arsenalul, iar externalizarea serviciilor de dezvoltare, testare și construcție a acestor arme teribile a dat naștere diferitor companii internaționale care sunt specializate în acest domeniu. Cu toate acestea, opinia publică mondială a lăsat de înțeles că nu este deloc de acord cu ceea ce se întâmplă la nivel global, fapt ce a generat una dintre cele mai mari mișcări populare anti-nucleare din istorie. Vocea oamenilor de rând a atras atenția Națiunilor Unite care a început să lucreze la un program legislativ internațional care să interzică deținerea și folosirea armelor nucleare, primul astfel de act din istoria omenirii și poate unul dintre cele mai importante tratate care vor fi semnate vreodată.

Un alt proiect legislativ care va avea o importanță majoră asupra evoluției războaielor este cel care interzice folosirea armelor letale autonome. Tehnologia armelor a dat naștere diferitor metode prin care roboții pot prelua locul soldaților pe front și pot decide, fără interacțiune umană când să tragă. Cu toate acestea marile somități ale lumii moderne, Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak și cercetători ai inteligenței artificiale au venit cu această inițiativă de a interzice armele autonome și au convins ONU să creeze această lege împotriva lor.

Navigând către noi orizonturi

Întotdeauna oamenii au fost exploratori, deși ne-am născut prea târziu pentru a explora oceanele Pământului și prea devreme pentru a naviga galaxiile care ne înconjoară, tehnologia începe, cu pași înceți și siguri să se dezvolte și să paveze drumul către noi stele și planete pentru generațiile următoare. În 2016 s-au anunțat călătorii, cu sonde spațiale momentan, către cel mai apropiat sistem solar, Alpha Centauri. Elon Musk a afirmat că vrea să colonieze Marte, iar cercetătorii încep să folosească CRISPR pentru a face zborul prin spațiu mai ușor pentru corpul uman.

Speranța este cel mai important lucru pe care nu trebuie să îl uităm in 2017, desi veștile proaste zboară mai repede decât cele bune, este imperios necesar să știm că în umbră sute de echipe de cercetători lucrează zi și noapte pentru a ne face viața mai bună, mai sigură și mai ușoară.

February 2, 2017

Back